Isäntä valitteli mökillä lauantaiaamuna liian pitkiä farkun lahkeita, lupasin lyhentää ja niinpä sain hyvän syyn kokeilla isännän mummon vanhaa Singeriä. Monta kertaa olen tuota konetta katsonut ja ajatellut tehdä koeompelun. Kun mitään ommeltavaa ei kuitenkaan ole aiemmin ollut on asia aina jäänyt, anoppi muisteli koneen joskus tehneen hyppytikkiä.
Ensi polkaisulla kone vaikutti olevan hyvin rasvattu, mistä kiitos jo vuosia sitten edesmennelle appiukolle, joka kovana konemiehenä piti myös ompelukoneen kunnon rasvassa, joten langan laittoon vaan.
Pistolevyn aukaisu paljasti nykypuolista ja sukkuloista poikkeavan rakenteen. Pienestä ja ohuesta puolasta ei valitettavasti ole kuvaa, ja tämäkin kuva on laittamattoman huono, koska salama peilaa pistolevystä, joten kuten kuitenkin näkyy luotimainen sukkula.
Tässä sitten itse puolauslaite. Puola tulee tuohon pyöreän kiiltävän ruuvin alapuolelle poikittain. langanohjain toimi loistavasti ja puolasta tuli hyvin tasainen.
farkkujen lyhentäminen olikin helppoa tämän jälkeen.
Pohdimme koneen ikää ja tulimme päätelmissämme noin sataan vuoteen. Oman mummoni Singer oli hankittu kaksikymmentäluvulla ja siinä oli jo nykyisen mallinen puola ja sukkula, joten tämä on vanhempaa mallia. Äitini kertoi isotädillään olleen Sideroff-merkkisen ompelukoneen ja siinä tämän mallinen sukkularakenne, se kone oli hankittu reilusti ennen vuotta 1918.
isännän täti on neljäkymmenluvulla ommellut tällä koneella paljonkin vaatteita myös oman perheen ulkopuolisille ihmisille.
Nyt sitten pieni seikkailu Singerin sivustoilla paljasti tätä mallia( 27) tehdyn vuosina 1885 - 1912 joten ensi kerralla mökillä juhlitaan satavuotiasta erittäin hyvin toimivaa ompelukonetta.
2 kommenttia:
Singer on hyvä merkki. Kylläpä niillä on ollu emäntien hyvä ommella jo vuosisadan vaihteessakin. Eipä he varmaan osannu ajatella, että koneita ihaillaan vielä sadankin vuoden päästä.
mikä aarre käytössäsi ja vielä pelittää täysin!
Lähetä kommentti