perjantai 20. maaliskuuta 2009

Ihana Elize


Jokohan uskaltaisin ilmoittaa koko kuukauden vaivanneen flunssan olevan takanapäin.
Eilen oli tosin vähän kuumetta ja vetämätön olo on ollut tänäänkin, ääni on edelleen ruosteisen saranan narinaa ja silloin tällöin saan niistää "aivot" pellolle.
Ensi viikko on vuosilomaa, joten tälle kuulle ei tule monta työpäivää: maanantai ja tiistai, jolloin piti lähteä kesken päivän pois töistä. Kuukauden lopussa on pari työpäivää.
Olo on ollut sen verran vetämätön että vaikka käden ulottuvilla on ollut useammatkin puikot ja langat niin mitään en ole saanut tehtyä. Vähän paperikasoja tuuletellessani löysin kuitenkin yhden joskus aikoja sitten tulostamani pitsihuivin ohjeen jota tekisi mieli kokeilla - osaisko sitä vielä neuloa ruotsiksi, - 70-luvulla osasin.


Pitkästä aikaa innostuin ompelemaan. Tosin vain ihan suoria saumoja. Kassissa oli verhokankaat, jotka huutelivat niin että yöunet menivät. Kaivoin sitten kankaat esille, kello oli 3.05, en voinut silloin ihan ruveta ompelemaan, mutta tein työjärjestyksen ja olen tänään pikkuhiljaa surruutellut saumoja. Keittiön verhot ovat valmiit, mitä nyt pitäisi silittää ja olohuoneen verhoista puuttuu alakäänne ja poimutusnauha.

Löysin viime viikolla kaapista hameenaloituksen, joka haluaa valmistua. Siitä puuttuu helmakäänne ja vyötärö. Kangas on kenties Turon palalaatikosta, siis vuosilta 1985-86, kun siellä ompelin taskuja. Hameenaloitus on toki paljon myöhäisemmältä ajalta, ehkä parin vuoden takaa.

Otsikon ihana Elize on ompelukoneeni. Hankin sen 1984, kun ompelin tilaustyönä käsinkudotusta villakankaasta takkeja erääseen liikkeeseen. Tämä on ihan peruskone - ei kirjo eikä koristele, eikä ylipäätään tee mitään omin päin, mutta rouskuttaa farkun taitteet ja muut paksut kohdat yhtä hyvin kuin ohuetkin kohdat. Tosin epäilin tänäänkin, että saatetaan tarvita vippaskonsteja ohuen verhokankaan ompeluun, mutta mitä vielä, kone teki hyvää saumaa. Huomenna, kun ompelut on ommeltu, putsaan pölyt pois ja annan koneelle muutaman tipan öljyä ja jatkan ompeluhommia reilun viikon kuluttua.
Nyt pyykit kuivaan ja silittämään keittiön verhot.
lisäys: koneeni on valmistettu Mitsubishin (mitenkähän sekin oikein kirjoitetaan) tehtaalla Japanissa ja en ole törmännyt missään toiseen samanmerkkiseen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja minä oun tykästynnä "Eevaani" perus sellanen ja saumurina on Toyota... olleet jo vuosia ja hyvin pelittävät molemmat:))

Palaga kirjoitti...

Minulla ei ole aavistustakaan oman koneeni nimestä, sillä ompelen ehkä 1x parissa vuodessa sen auenneen sauman tai jonkun muun hyvin yksinkertaisen. Huokaan taas ties monennenko kerran, kumpa osaisin, tai innostuisin opettelemaan....

Anonyymi kirjoitti...

Hei1
Saattaapi olla etten pääse tiistaiseen tapaamiseen, kun on taas punkteeraus klo 15.45 ja joskus aika saataa olla tunninkin myöhässä...